Gandhi Teerth


GANDHI TEERTH museum was envisaged to “preserve for posterity the profound legacy of Gandhi’s life, thought and work.” The complex, at Jain Hills in Jalgaon, India, nestled in a verdant campus, has been built to exacting sustainability norms. Sited in a clearing in a thickly wooded area with existing steep contours, the zoning scheme of the museum was meticulously devised to ensure negligible cutting and filling maintaining the natural topography. The gallery of the museum is on a ramp fashioned out of natural contours. The buildings of the complex are around a green amphitheater court.

Built with highly sustainable sandstone and hydraulic-lime mortar that air-cures and matures over decades and re-absorbs CO2 released during process. The envelope of the building is especially designed cavity-wall of better u-value. Structural concrete has 30% fly-ash content. Internal walls plastered with Gypsum/ lime plaster, minimize use of cement, eliminating need for water curing. Majority of the spaces in GRF have been designed for passive ventilation. Deep windows harvest maximum glare-free daylight. All spaces, other than the museum block, are naturally lit precluding dawn-to-dusk artificial lighting. External lighting of 1 and 3 watt LED restrict night-sky pollution. The campus designed for maximum pedestrian connectivity with permeable pathways of grass pavers next to the buildings; remain shaded most of the day.

Living up to Gandhi’s slogan “Be the change you wish to see in the world,” this project is exemplary in the manner in which it leaves no stone unturned in its quest for true sustainability.


Awards and Recognition
2014: Awarded HUDCO Design Award
2014: Awarded LEED PLATINUM
2014: Featured in Design Today (March, 2014)
2014: Featured in DISCOVER INDIA (Oct 2014)